Sposób przygotowania:
Placki z tuńczykiem
► Masa rybna: po otwarciu puszki, tuńczyka umieścić w sicie i za pomocą widelca wycisnąć całkowicie olej. W odpowiednio dużym naczyniu roztrzepać jajka, następnie dodać cebulę, pomidor, tuńczyka, pietruszkę ( lub pokrojoną w plastry cebulę dymkę ), ser tarty i mąkę. Składniki dobrze ze sobą wymieszać i doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, później dodać czosnek i ponownie dobrze wszystko razem wymieszać.
► Następnie masę rybną włożyć na patelnię do rozgrzanego tłuszczu, równo rozprowadzić i wygładzić łyżką. Całość przykryć i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czacie odwrócić za pomocą taterza na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 5 minut.
► Następnie masę rybną włożyć na patelnię do rozgrzanego tłuszczu, równo rozprowadzić i wygładzić łyżką. Całość przykryć i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czacie odwrócić za pomocą taterza na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 5 minut.