Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Placki z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty przepis na placki z tuńczykiem – placki można przygotować z dużym wyprzedzeniem i zjeść jako danie główne lub dodatek.

Placki z tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z tuńczykiem

 

  • tłuszcz do smażenia (oliwa z oliwek)

 

  • Masa rybna:
  • 1 puszka tuńczyka (w oleju / odsączyć)
  • 3 jajka (roztrzepać)
  • 1 cebula (posiekać)
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1 pomidor (posiekać)
  • 1 łyżka sera (tarty)
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki (posiekać)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (mielona)
  • 1 łyżeczka pieprzu (mielony)
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Placki z tuńczykiem
► Masa rybna: po otwarciu puszki, tuńczyka umieścić w sicie i za pomocą widelca wycisnąć całkowicie olej. W odpowiednio dużym naczyniu roztrzepać jajka, następnie dodać cebulę, pomidor, tuńczyka, pietruszkę ( lub pokrojoną w plastry cebulę dymkę ), ser tarty i mąkę. Składniki dobrze ze sobą wymieszać i doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, później dodać czosnek i ponownie dobrze wszystko razem wymieszać.

► Następnie masę rybną włożyć na patelnię do rozgrzanego tłuszczu, równo rozprowadzić i wygładzić łyżką. Całość przykryć i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czacie odwrócić za pomocą taterza na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 5 minut.
Placki z tuńczykiem
Placek z tuńczyka przykryć i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut.
Placki z tuńczykiem
Następnie masę rybną włożyć na patelnię do rozgrzanego tłuszczu, równo rozprowadzić i wygładzić łyżką.
Placki z tuńczykiem
W odpowiednio dużym naczyniu roztrzepać jajka, dodać cebulę, pomidor, tuńczyka, pietruszkę, ser tarty, mąkę i wymieszać.
Placki z tuńczykiem
Po otwarciu puszki, tuńczyka umieścić w sicie i za pomocą widelca wycisnąć całkowicie olej.