Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 674]

Pulpeciki z chińskimi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie masz pomysłu na obiad, jesteś miłośnikiem dań chińskich. Oto przepis dla Ciebie. Mięsne kuleczki zatopione w warzywach chińskich w aromatycznym sosie. Daj się skusić

Pulpeciki z chińskimi warzywami

Składniki:

Pulpeciki z chińskimi warzywami

 

  • Składniki na pulpety:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Sól
  • Mąka pszenna do obtoczenia
  • Olej do smażenia
  • Składniki na sos z warzywami:
  • 900 g mieszanki warzyw chińskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty curry czerwonej
  • 4 szt. chilli peperoncini owoc suszony
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Sól

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z chińskimi warzywami

I

Pulpeciki z chińskimi warzywami
Przygotowanie mięsa i pozostałych składników na przygotowanie kulek mięsnych, Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju.

1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję paprykę ostrą, bułkę tartą, sól, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Następnie z mięsa robię małe kuleczki, obtaczam w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju.

II

Pulpeciki z chińskimi warzywami
Przygotowanie sosu chińskiego z warzywami.

2. Na drugiej większej patelni smażę obrany, przeciśnięty przez praskie czosnek, owoce suszone chilli peperoncini oraz warzywa chińskie. Pod koniec smażenia podlewam jedną szklanką wody, dodaję pastę curry czerwoną, przyprawę curry w proszku, sos sojowy i zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minuty gotuję.

III

3. Danie gotowe.
4. Podaję z ryżem
5. Smacznego.