lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 61]

Kotlety mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlety mielone to tradycyjne danie z mięsa mielonego. Często ono gości na naszych stołach. Przedstawiam wam mój przepis.

Kotlety mielone

Składniki:

Kotlety mielone

 

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 mala cebula
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 3 łyżki bułki tartej do mięsa + do panierowania
  • 1 jajko
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • peiprz, jarzynka, papryka ostra
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone
Do zmielonego mięsa dajemy jedno jajko, 3 łyżki bułki tartej, przyprawy według uznania i posiekaną drobno cebulę. Bułkę należy wcześniej namoczyć w wodzie, a gdy zmięknie odciskamy i dajemy do mięsa. Wszystko należy wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka należy podsypać jeszcze bułki tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy aż się zarumienią. Podawać z ziemniakami im surówką.