lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Kurczak pieczony na butelce piwa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kto z nas nie lubi pieczonego kurczaka z chrupiąca skórka? Chyba każdy lubi tego typu dania. Dzięki temu że mięso oblewane jest przez piwo po upieczeniu będzie bardzo soczyste.

Kurczak pieczony na butelce piwa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak pieczony na butelce piwa

 

  • 1 kurczak
  • 1 butelka jasnego piwa
  • Olej
  • 4 ząbki czosnku
  • Świeży tymianek
  • Sól pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony na butelce piwa
Kurczaka myjemy i osuszamy. W miseczce Przygotowujemy marynatę z oleju posiekanego tymianku, przeciśnięte go przez praskę czosnku oraz soli i pieprzu. Nacieramy nią kurczaka w środku i na zewnątrz. Następnie obsypujemy go na zewnątrz przyprawa do kurczaka.

Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Nabijamy go na butelkę piwa i pieczemy w 180 stopniach około 2 godziny co pół godziny do piwa dodajemy trochę soli żeby się pienilo.
Kurczak pieczony na butelce piwa
Kurczaka nabijamy na butelkę piwa i pieczemy w 180 stopniach.
Kurczak pieczony na butelce piwa
Kurczaka nacieramy marynatą i obsypujemy przyprawa do kurczaka