junette

junette

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Papryka z mięsem mielonym i pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Papryka nadziewana mięsem mielonym i farszem z pieczarek.

Papryka z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki:

Papryka z mięsem mielonym i pieczarkami

 

  • Pieczarki pół kilo
  • Mięso mielone ćwierć kilo
  • 2 papryki
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka surowe
  • Koperek (pęczek nie duży)
  • Bułka tarta
  • 2 bułeczki namoczone
  • Sól,pieprz,przyprawa do żeberek
  • Maggi
  • Olej

Sposób przygotowania:

Papryka z mięsem mielonym i pieczarkami
Pieczarki pokroić w kosteczkę, cebule również pokroić w kosteczkę. Najpierw smażyć cebulę przez chwilę później dodać pieczarki i smażyć ok. 10 min. Podsmażony farsz zostawić do ostygnięcia.

Do miseczki wrzucić mięso mielone, odciśnięte z wody bułeczki, 2 surowe jajka, skrojoną cebulę w kosteczkę (ja nigdy nie podsmażam cebuli do kotletów) posiekanego kopru (ale nie dużo parę szczypt) , posolić, popieprzyć,dodać przyprawy do żeberek, wlać trochę maggi do smaku, żeby się nie rozpadały dodać trochę bułki tartej. Wszystko dobrze wymieszać.

Papryki przedzielić na połówki wyskrobać środki i miąższ.
Do połówek papryk najpierw wsadzić trochę farszu z pieczarek a na to włożyć mięso mielone. Papryczki ułożyć na blaszce w włożyć do piekarnika. Piec w 150 stopniach ok. 30 min.

Z reszty mięsa mielonego robię zawsze kotleciki nadziewane resztką farszu. Robić tak jak zwykle kotlety mielone i w środku kotleta zrobić palcem dziurę jak największą aby tylko nie przebić się na wylot. Nałożyć farszu do środka zawinąć mięso do środka aby przykryło pieczarki i jeszcze raz uformować kotleta. Smażyć na patelni.

Dlaczego przyprawa do żeberek?
Lubię eksperymentować z przyprawami i kotlety z tą przyprawą smakują bardzo dobrze:)