Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kotlety mielone z ryżem (półmięsne)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 340
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kotlety smakują rewelacyjnie i od tych tradycyjnych różnią się tym, że są bardziej miękkie, delikatniejsze i lżej strawne.

Kotlety mielone z ryżem (półmięsne) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety mielone z ryżem (półmięsne)

18 kotletów:

  • 700 g mięsa mielone
  • 300 g ryżu (waga ugotowanego)
  • 2 jajka
  • 1 cebula (duża)
  • 1 łyżka majeranku
  • papryka słodka
  • sol, pieprz

 

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z ryżem (półmięsne)

Ryż:

Kotlety mielone z ryżem (półmięsne)
Można użyć dowolnego gatunku ryżu. Można pokombinować.

Ryż powinien być ugotowany w osolonej wodzie i ostudzony.

Cebula:

Kotlety mielone z ryżem (półmięsne)
Podsmażona cebula sprawia, że kotlety są smaczniejsze.

Cebulę obrać, drobno posiekać, a następnie zeszklić na niewielkiej ilości oleju.

Masa:

Kotlety mielone z ryżem (półmięsne)
Masa powinna byc na tyle zwarta, aby można było z nij formować kotlety.

W większej misce umieścić mięso mielone, ryż, cebulę, jajka i przyprawy.
Całość dokładnie i porządnie wyrobić, a następnie doprawić do smaku.

Formowanie i panierowanie:

Kotlety mielone z ryżem (półmięsne)
Panierkę można urozmaicić ziołami lib startym serem.

Z powstałej masy należy uformować kotlety o dowolnej wielkości.
Każdego z nich obtoczyć w bułce tartej.

Smażenie:

Kotlety mielone z ryżem (półmięsne)
Usmażon kotelty odsączyć z namiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron na rumiano.