Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2742]

Kotlety mielone z ryżem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zamiast czosnku granulowanego można dodać czosnek świeży.

Kotlety mielone z ryżem.

Składniki:

Kotlety mielone z ryżem.

 

  • 10 dag ryżu
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki szczypioru
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z ryżem.
Ryż ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do miski włożyć mięso, dodać ugotowany ryż, podsmażoną cebule, posiekany szczypior, wbić jajko, dodać musztardę, 2-3 łyżki bułki tartej. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, dokładnie wymieszać. Wilgotnymi rękami formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.