WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kotlety mielone ze schabu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone z mięsa ze schabu wieprzowego. Chudsza wersja ale wcale nie mniej soczyste niż z innego mięsa.

Kotlety mielone ze schabu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mielone ze schabu

 

  • 500g schabu
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ok. 300ml wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • duża szczypta pierzu czarnego mielonego
  • mąka pszenna do panierowania
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone ze schabu

ETAP 1:

Mięso wieprzowe ze schabu zmielić. Zmielić także cebule. Do masy mięsno - cebulowej wbić jajka. Dolać przegotowaną letnią wodę. Wsypać przyprawy: sól, pieprz czarny mielony. Wsypać bułkę tartą. Wszystko dokładnie wyrobić rękami na jednolitą masę mięsną.

Z masy mięsnej zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki. Obtaczać je w mące pszennej i układać na patelni na rozgrzanym tłuszczu.

Kotlety smażyć z obu stron na ładny brązowy kolor. Usmażone wykładać na półmisek.

Kotlety mielone ze schabu
Tak mielony ze schabu prezentuje się w środku
Kotlety mielone ze schabu
Sposób na odgrzewanie kotletów mielonych, przekrojone na pół smażę na małym tłuszczu
Kotlety mielone ze schabu
Kotlety mielone odsmażone i podane z ziemniakami i surówkami