SUPERPRZEPIS

Omlet z botwinki

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Omlet z botwinki Więcej zdjęć (5)

To kolorowy i szybki w przygotowaniu omlet, który z pewnością przypadnie do gustu nie jednemu z Was. Oczywiście można go wzbogacić o wędlinę, czy inne ulubione składniki. Polecam.

Składniki:

Omlet z botwinki

SKŁADNIKI

  • 4 jajka,
  • 0,5 cebuli,
  • Pęczek botwinki,
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Majeranek do smaku,
  • Mały kawałek sera feta (2 łyżki),
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Omlet z botwinki

ETAP 1

Omlet z botwinki
cebulę przysmażamy na oleju

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażamy na oleju, by się zeszkliła.

ETAP 2

Omlet z botwinki
botwinkę dodajemy do cebuli

Między czasie umytą i osuszoną botwinkę drobno kroimy. Pokrojoną dodajemy do zeszklonej cebuli.

ETAP 3

Omlet z botwinki
jajka doprawiamy do smaku i mieszamy

Całość razem przysmażamy, do momentu jak liście stracą na swojej objętości. Botwinkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W oddzielnej misce jajka łączymy z majerankiem.

ETAP 4

Omlet z botwinki
jajkami zalewamy zawartość patelni

Przygotowaną mieszaniną jajeczną zalewamy przysmażoną botwinkę.

ETAP 5

Omlet z botwinki
smażymy omlet

Omlet smażymy na wolnym ogniu. Co jakiś czas podważamy ścięte jajka , tak by rzadka masa jajeczna wlewała się pod spód omletu.

W połowie smażenia wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Gotowy omlet zsuwamy na talerz i podajemy.