SUPERPRZEPIS

Pierogi z pokrzywą i ciecierzycą

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pierogi z pokrzywą i ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Wiosenne dania kojarzą mi się z nowalijkami i pokrzywą. Ma być zdrowo i zielono. Takie właśnie są te pierożki. Przepis polecam, jednocześnie zachęcając do ich przygotowania osoby, które jeszcze nie przekonały się do pokrzywy:)

Składniki:

Pierogi z pokrzywą i ciecierzycą

NADZIENIE

  • Ok 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 litrowa miseczka listków młodej pokrzywy,
  • 1 cebula,
  • Olej,
  • Sól, ostra papryka, pieprz do smaku,
  • woda

CIASTO

  • 3 szklanki mąki + na podsypanie,
  • Ok 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki roztopionego masła

DODATKOWO:

  • Woda, sól, olej do gotowania,
  • Przytopiona słoninka do podania,

Sposób przygotowania:

Pierogi z pokrzywą i ciecierzycą

ETAP 1

Pierogi z pokrzywą i ciecierzycą
przygotowujemy składniki ciasta

NADZIENIE: Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy. Pokrzywę zalewamy gotującą wodą i pozostawiamy ją w niej na około 1 minutę. Po tym czasie listki odcedzamy i hartujemy zalewając zimną wodą. Gotowe dokładnie odsączamy z wody i siekamy na mniejsze części.

Ciecierzycę przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej pokrojoną pokrzywę, cebulę w raz z olejem oraz przyprawy. Całość miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy do niej niewielką ilość wody, tak by składniki łatwiej się połączyły.

Gotowe nadzienie powinno konsystencją przypominać pastę do pieczywa.

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej jajko, sól, masło oraz stopniowo w miarę wyrabiania ciepłą wodę.

ETAP 2

Pierogi z pokrzywą i ciecierzycą
zagniatamy elastyczne ciasto

Ciasto zagniatamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza.

ETAP 3

Pierogi z pokrzywą i ciecierzycą
z ciasta wycinamy koła

Gotowe wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła.

ETAP 4

Pierogi z pokrzywą i ciecierzycą
pokrzywowe nadzienie wykładamy na porcje ciasta

Na każdą porcje ciasta wykładamy łyżeczkę pokrzywowego nadzienia.

ETAP 5

Pierogi z pokrzywą i ciecierzycą
sklejamy zgrabne pierogi

Brzegi ciasta sklejamy, formując zgrabne pierogi.

Tak przygotowane gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Ugotowane odsączamy, porcjujemy na talerze, okraszamy słoninką i podajemy.

Tagi:

danie pierogi