SUPERPRZEPIS

Roladki z kiełbasą

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Roladki z kiełbasą Więcej zdjęć (8)

Farsz do roladek dajemy przeróżny i zawsze roladki dobrze smakują. Moje roladki są z farszem z surowej kiełbasy.

Składniki:

Roladki z kiełbasą

 

  • łopatka wieprzowa ok 1 kg
  • surowa kiełbasa 3-4 pętka
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • cebula 1 szt
  • czosnek ok 2 ząbki
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • olej

Sposób przygotowania:

Roladki z kiełbasą
Umyte i osuszone mięso kroimy na plastry. Dość mocno rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem i posypujemy pokrojoną natka pietruszki.

Kiełbasę wyjmujemy z osłonki i jeśli chcemy doprawiamy po swojemu chociaż nie ma raczej takiej potrzeby. Kiełbasianą masę rozdzielamy na rozbite plastry mięsa i zwijamy roladki. Owijamy nicią i obsmażamy na patelni.

Przekładamy do rondla i podlewamy wodą albo bulionem. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, liść laurowy i trochę solimy albo doprawiamy przyprawą uniwersalną.

Dusimy do miękkości ok 50 min.
Roladki z kiełbasą
Roladki z farszem przygotowane do obiadu.
Roladki z kiełbasą
Pokrojone plastry mięsa dosc mocno rozbijamy tłuczkiem.
Roladki z kiełbasą
Na przygotowane płaty mięsa nakładamy farsz.
Roladki z kiełbasą
Zwijamy roladki i każdą owijamy nicią .
Roladki z kiełbasą
Obsmażamy roladki i podlewamy wodą.
Roladki z kiełbasą
Wyjmujemy roladki z rondla i zdejmujemy nici.
Roladki z kiełbasą
Gotowe roladki podajemy do obiadu.