Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1266]

Faszerowane kalarepki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezonowa kalarepka z delikatnym farszem z piersi z kurczaka i kaszy jaglanej, upieczona w piekarniku lub przygotowana na grillu, to moja propozycja na zdrowy letni posiłek.

Faszerowane kalarepki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Faszerowane kalarepki

 

  • 5 kalarepek
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • spora garść startego sera żółtego + opcjonalnie dodatkowe 5 małych garści sera na wierzch kalarepek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Faszerowane kalarepki

ETAP 1:

Faszerowane kalarepki
Kalarepki gotujemy, aby były miękkie i łatwo dały się wydrążyć

Kalarepki myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 15 minut, aby były miękkie. Po ugotowaniu kalarepki wydrążamy.
Przygotowujemy farsz. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Pierś z kurczaka opłukujemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oleju.

Pierś z kurczaka wraz z tłuszczem ze smażenia łączymy z kaszą i garścią sera. Wydrążone kalarepki wypełniamy farszem.

ETAP 2:

Faszerowane kalarepki
Kalarepki podgrzewamy na grillu lub pieczemy w piekarniku

Kalarepki grillujemy lub podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut.

ETAP 3:

Faszerowane kalarepki
Na wierzch kalarepek można położyć żółty ser

Na 10 minut przed końcem grillowania lub pieczenia na kalarepki możemy wyłożyć ser żółty, który apetycznie się rozpuści.