kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Kotlety pieczone z makreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pieczone i dietetyczne kotlety rybne. Masę na kotlety przygotowałam z dodatkiem mielonego siemienia lnianego. Polecam.

Kotlety pieczone z makreli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety pieczone z makreli

 

  • 35 dag filetów z makreli
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 6 - 8 łyżek mielonego siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Kotlety pieczone z makreli
Makrelę myjemy i osuszamy, pozbawiamy ości i skóry. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 2 razy.

Do masy rybnej dodajemy jajko i przyprawy i wsypujemy mielone siemię. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut z każdej strony. Upieczone przekładamy na talerz i dekorujemy pokrojonym koperkiem.
Kotlety pieczone z makreli
Do zmielonej ryby dodajemy jajko i przyprawy.
Kotlety pieczone z makreli
Następnie dodajemy mielone siemię i wyrabiamy masę.
Kotlety pieczone z makreli
Z masy rybnej robimy kotlety i układamy na blaszce.