Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Spaghetti bolognese z boczkiem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubię przygotowywać i jeść dania kojarzące mi się z podróżami - to zawsze poprawia mi humor. Spaghetti bolognese przenosi nas myślami do słonecznych Włoch. Tym razem sos do spaghetti wzbogaciłam o boczek i paprykę.

Spaghetti bolognese z boczkiem i papryką

Składniki:

Spaghetti bolognese z boczkiem i papryką

 

  • makaron spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 puszki pomidorów
  • 1/2 szklanki bulionu
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese z boczkiem i papryką

ETAP 1:

Spaghetti bolognese z boczkiem i papryką
Boczek kroimy w malutkie paseczki i smażymy na patelni

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
Boczek kroimy w małe paseczki i smażymy na patelni. Do boczku dodajemy paprykę i cebulę, smażymy chwilę razem.

ETAP 2:

Spaghetti bolognese z boczkiem i papryką
Do boczku dodajemy paprykę, cebulę i mięso mielone

Na patelnię wrzucamy mięso mielone, smażymy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką mieloną i oregano.

ETAP 3:

Spaghetti bolognese z boczkiem i papryką
Dodajemy pomidory z puszki i bulion, sos doprawiamy do smaku

Do mięsa i warzyw dodajemy pomidory z puszki i bulion. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos zredukuje i uzyska optymalną gęstość. Sos doprawiamy do smaku.

ETAP 4:

Spaghetti bolognese z boczkiem i papryką
Sos łączymy z ugotowanym i odcedzonym makaronem

W międzyczasie gotujemy makaron. Do sosu dodajemy odrobinę wody z makaronu.
Makaron odcedzamy i łączymy z sosem.
Spaghetti rozkładamy na talerze, każdą porcję posypujemy startym parmezanem.