Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 496]

Piersi kurczaka z niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Myślę że każdy poprawił by sobie samopoczucie zjadając to pyszne danie! Jego wygląd i smak zachwca. Piersi kurczaka nadziene szynką i serem żółtym zapieczone z ziemniakami podane z lekką sałatką.

Piersi kurczaka z niespodzianką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piersi kurczaka z niespodzianką

na kurczaka:

  • 5 pojedynczych piersi kurczaka
  • 3 plasterki sera żółtego
  • 3 plasterki szynki konserwowej
  • na panierkę:
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • bułka tarta
  • sól,przyprawa uniwersalna do mięsa, czosnek granulowany do smaku
  • dodatkowo:
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 5 dag sera mozzarella
  • sól i pieprz do smaku

na ziemniaki:

na sałatkę:

  • 1 op. gotowej mieszanki sałat
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • sos sałatkowy

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka z niespodzianką

Przygotowanie piersi z kurczaka:

Piersi kurczaka z niespodzianką
Każdy kawałek piersi z kurczaka nacinamy

Piersi z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy.W każdej piersi nacinamy nożem"kieszonki" uważając by nie przeciąć brzegów i spodu.

Przygotowanie panierki:

Piersi kurczaka z niespodzianką
Do każdego naczynia osobno wsypujemy mąkę pszenną, bułkę tartą oraz roztrzepane jajka z przyprawami

Do osobnych naczyń przekładamy bułkę tartą,mąkę pszenną i jajka roztrzepane z przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym i solą do smaku.

Panierowane mięsa:

Piersi kurczaka z niespodzianką
Kawałki naciętego mięsa panierujemy w mące,jajku i bułce tartej

Każdą naciętą pierś kurczaka obtaczamy najpierw w mące,potem w roztrzepanym jajku a na końcu w bułce tartej.

Przygotowanie nadzienia do mięsa:

Piersi kurczaka z niespodzianką
Plasterki sera żółtego i szynki konserwowej kroimy w paski grubości ok 1 cm

Plasterek sera żółtego i szynki konserwowej układamy na przemiennie jeden na drugim. Następnie kroimy je na paski ok. 1 cm.
Pokrojone paseczki sera żółtego i szynki konserwowej wkładamy w nacięcia (kieszonki)w mięsie.

Przygotowanie ziemniaków :

Piersi kurczaka z niespodzianką
Ziemniaki pokrojone w kostkę mieszamy z olejem i przyprawami

Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski i mieszamy z olejem i przyprawami.

Przygotowanie mięsa do pieczenia:

Piersi kurczaka z niespodzianką
Na pokrojonych ziemniakach w brytfanę wykładamy przygotowane porcje mięsa

Przygotowane ziemniaki wykładamy na brytfanę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śmietanę kwaśną mieszamy z pieprzem i solą do smaku. Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na przygotowane mięso na nadzienie w "kieszonce"
dajemy po odrobinie śmietany po czym posypujemy ją serem mozzarella.

Pieczenie mięsa:

Piersi kurczaka z niespodzianką
Mięso z ziemniakami pieczemy w gorącym piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni

Przygotowaną brytfanę z mięsem i ziemniakami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 190 stopni i pieczemy ok 40-50 min. aż ziemniaki i mięso ładnie się zrumieni i zmięknie.
Porcje mięsa pieczonego z ziemniakami nakładamy na talerze z dodatkiem przygotowanej sałatki.

Przygotowanie sałatki:

Piersi kurczaka z niespodzianką
Do przygotowanej sałatki dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe

Mieszankę sałat przekładamy do miski. Mieszamy z sosem sałatkowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy. Następnie przekrawamy na pół i mieszamy dokładnie z przygotowaną sałatką.