Sposób przygotowania:
Zupa krem z pieczonych buraków i malinBuraki:
Buraki o jednakowej wielkości umyć ze skórką i dokładnie osuszyć.
Następnie każdego osobno owinąć folią aluminiową i luźno ułożyć na blasze uprzednio rozgrzanego piekarnika.
Piec 1-2 godziny w temperaturze 180 stopni.
(Czas ten zależny jest od wielkości i rodzaju buraka. W odpowiednio upieczonego buraka łatwo wchodzi ostrze noża. )
Ostudzone buraki obrać i pokroić na niewielkie kawałki.
Gotowanie:
W garnku na maśle podsmażyć cebulę i drobno posiekany czosnek.
Następnie należy dodać buraki z malinami.
Całość zalać bulionem, przykryć i gotować około 15 minut.
Blendowanie:
Zupę należy zblendować na jednolitą konsystencję i doprawić do smaku.
(Dodatkowo można przetrzeć przez sito.
(Jeśli zupa jest zbyt gęsta to można dolać troszkę wody lub bulionu.)
Podanie:
Gotową zupę należy przelać do miseczek.
Na wierzchu każdej porcji umieścić kawałek gorgonzoli oraz całość opcjonalnie posypać natką pietruszki.
redakcja
Di bloguje
redakcja napisał(a):