Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1146]

Zupa krem z pieczonych buraków i malin

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie buraków z malinami może wydawać się... dziwne, ale zapewniam, że jest przepyszne! Mało kto się oprze delikatnie słodkiemu smakowi, które przełamuje lekka kwaskowatość i specyficzny posmak malin. Ta zupa zdecydowanie poprawia humor!

Zupa krem z pieczonych buraków i malin

Składniki:

Zupa krem z pieczonych buraków i malin

4 porcje:

Dodatkowo/opcjonalnie:

  • 4 kawałki sera gorgonzola
  • świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczonych buraków i malin

Buraki:

Zupa krem z pieczonych buraków i malin
Buraczki można również ugotować, ale upieczone są zdrowsze i smaczniejsze.

Buraki o jednakowej wielkości umyć ze skórką i dokładnie osuszyć.
Następnie każdego osobno owinąć folią aluminiową i luźno ułożyć na blasze uprzednio rozgrzanego piekarnika.
Piec 1-2 godziny w temperaturze 180 stopni.
(Czas ten zależny jest od wielkości i rodzaju buraka. W odpowiednio upieczonego buraka łatwo wchodzi ostrze noża. )
Ostudzone buraki obrać i pokroić na niewielkie kawałki.

Gotowanie:

Zupa krem z pieczonych buraków i malin
Zupę należy gotować pod przykryciem na średnim ogniu.

W garnku na maśle podsmażyć cebulę i drobno posiekany czosnek.
Następnie należy dodać buraki z malinami.
Całość zalać bulionem, przykryć i gotować około 15 minut.

Blendowanie:

Zupa krem z pieczonych buraków i malin
Jeśli zupa jest za gęsta należy dolać odrobinę bulionu/wody.

Zupę należy zblendować na jednolitą konsystencję i doprawić do smaku.
(Dodatkowo można przetrzeć przez sito.
(Jeśli zupa jest zbyt gęsta to można dolać troszkę wody lub bulionu.)

Podanie:

Zupa krem z pieczonych buraków i malin
Zupę można również podać z odrobiną śmietany.

Gotową zupę należy przelać do miseczek.
Na wierzchu każdej porcji umieścić kawałek gorgonzoli oraz całość opcjonalnie posypać natką pietruszki.