Sposób przygotowania:
Kotlety po sarmacku
Chuda karkówkę z kostka podziel na dwie części i uformuj z nich dwa kotlety. Mocno rozbij je tłuczkiem do mięsa, posyp sola i pieprzem z obu stron. Przygotuj farsz: pokrój cebulę w drobna kosteczkę i podsmaż ją na maśle na złoty kolor, a następnie dodaj do niej ugotowane na twardo i roztarte jajko oraz odrobinę drobniutko posiekanej natki pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Farsz ułóż na środku każdego kawałka mięsa, zwiń kotlety w ciasny rulonik i obwiąż nicią kuchenną, by podczas smażenia się nie rozpadły. Panieruj kotlety najpierw w mace, a następnie w rozmąconym jajku. Kromki białego czerstwego chleba pokrusz i obtocz w nim kotlety e wszystkich stron, tak by okruchy rozłożyły się równomiernie. Usmaż kotlety na oleju, aż powstanie złocista skórka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Przełóż kotlety do wysmarowanej olejem głębokiej brytfanny z grubymi brzegami i zapiekaj w piekarniku ok. 20 min. Upieczone kotlety wyłóż na podgrzane talerze i udekoruj świeżą zieleniną, np. gałązkami natki pietruszki lub listkami bazylii. Kotlety po sarmacku wybornie smakują z małymi pieczonymi ziemniakami i sałatką, np. z pomidorów.