marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Kotlety po sarmacku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Super obiadek polecam każdemu.

Kotlety po sarmacku

Składniki:

Kotlety po sarmacku

 

  • 350 g wieprzowiny (najlepsza jest nietłusta karkówka z kostka)
  • 1 cebula
  • 20 g oleju
  • 2 jajka
  • 4 kromki czerstwego białego chleba
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kotlety po sarmacku
Chuda karkówkę z kostka podziel na dwie części i uformuj z nich dwa kotlety. Mocno rozbij je tłuczkiem do mięsa, posyp sola i pieprzem z obu stron. Przygotuj farsz: pokrój cebulę w drobna kosteczkę i podsmaż ją na maśle na złoty kolor, a następnie dodaj do niej ugotowane na twardo i roztarte jajko oraz odrobinę drobniutko posiekanej natki pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Farsz ułóż na środku każdego kawałka mięsa, zwiń kotlety w ciasny rulonik i obwiąż nicią kuchenną, by podczas smażenia się nie rozpadły. Panieruj kotlety najpierw w mace, a następnie w rozmąconym jajku. Kromki białego czerstwego chleba pokrusz i obtocz w nim kotlety e wszystkich stron, tak by okruchy rozłożyły się równomiernie. Usmaż kotlety na oleju, aż powstanie złocista skórka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Przełóż kotlety do wysmarowanej olejem głębokiej brytfanny z grubymi brzegami i zapiekaj w piekarniku ok. 20 min. Upieczone kotlety wyłóż na podgrzane talerze i udekoruj świeżą zieleniną, np. gałązkami natki pietruszki lub listkami bazylii. Kotlety po sarmacku wybornie smakują z małymi pieczonymi ziemniakami i sałatką, np. z pomidorów.

Tagi:

jajko chleb jajka