Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Kotlety rybne w kwaśnej galarecie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Propozycja na zimną przekąskę z rybnych kotletów. Ja jak smażę takie kotlety zawsze 2-3 odkładam i potem robię w galarecie

Kotlety rybne w kwaśnej galarecie

Składniki:

Kotlety rybne w kwaśnej galarecie

 

  • 2-3 gotowe kotlety rybne
  • 1 cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody + ¼ do namoczenia żelatyny
  • ¼ szklanki octu
  • Pieprz mielony
  • Cukier
  • 1 kostka bulionu rybnego ( lub warzywnego ) Knorra
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Kotlety rybne w kwaśnej galarecie
Na oleju podsmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę .Dodać paprykę pokrojona w paseczki i chwilę podsmażać. Przełożyć do garnka .Zalać wodą .Dodać ocet, kostkę bulionową , szczyptę pieprzu i cukru. Gotować 5 minut. Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki wody , a potem rozpuścić w zalewie. Kotlety ułożyć w miseczce ( lub słoiku )- można je przekroić na pół wzdłuż .Zalać zalewą , posypać pokrojoną natką pietruszki. Zostawić do wystygnięcia , a potem wstawić do lodówki . Zostawić na 12 godzin .
Jeśli zalewamy kotlety w słoiku na potem , to zamknąć słoik .Wekować 15 minut. Zostawić i następnego dnia powtórzyć wekowanie następnego dnia .Trzymać w lodówce