Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kotlety rybne z kalafiorem i brokułem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kotleciki smakują zarówno solo, jak i z ziemniakami i surówką. Jest to mój sposób na przemycenie brokuła i kalafiora dla mojej córki :)

Kotlety rybne z kalafiorem i brokułem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety rybne z kalafiorem i brokułem

 

  • filety soli - ok 500g,
  • kalafior - pół średniej wielkosci sztuki,
  • brokuł - 1/3 większej sztuki,
  • sucha bułka,
  • bulion, może być vegeta lub kostka rosołowa np. drobiowa,
  • jaja - 2,
  • sok z cytryny - łyżka,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • kolendra mielona - dwie szczypty,
  • bułka tarta - 2 łyżki + do obtoczenia,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Kotlety rybne z kalafiorem i brokułem
Bułkę namoczyć w ciepłym bulionie, po ostudzeniu dokładnie odcisnąć. Rybę rozmrozić, umyć i osuszyć. Zmiksować rozdrabniaczem i przełożyć do miski. Kalafiora oraz brokuła ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić, po czym zmiksować rozdrabniaczem lub blenderem. Połączyć z rybą, odciśniętą bułką, jajami, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Dodać 2 łyżki bułki tartej i wymieszać. Do naczynia, w którym jest wysypana bułka tarta do obtoczenia, kładziemy łyżką masę, przysypujemy ją lekko bułką i lepimy nieduże kotlety - to jest mój sprawdzony sposób na delikatną masę na kotlety. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety z obu stron, do zrumienienia. Przy przewracaniu kotletów na drugą stronę podczas smażenia, warto sobie pomóc dwoma widelcami. Podajemy na ciepło.
Kotlety rybne z kalafiorem i brokułem
Bułkę namoczyć w ciepłym bulionie, po ostudzeniu dokładnie odcisnąć. Rybę zmiksować.
Kotlety rybne z kalafiorem i brokułem
Kalafiora i brokuła ugotować, ostudzić i zmiksować rozdrabniaczem
Kotlety rybne z kalafiorem i brokułem
Kalafiora i brokuła zmiksować, połączyć z pozostałymi składnikami.
Kotlety rybne z kalafiorem i brokułem
Obtoczyć w tartej bułce i smażyć kotlety do zrumienienia.