Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kotlety rybne z migdałami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nastał czas jedzenia ryb i lżejszych potraw. Nie zawsze ma się ochotę na tradycyjnie smażoną rybę, dlatego warto zrobić ją inaczej.

Kotlety rybne z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety rybne z migdałami

 

Sposób przygotowania:

Kotlety rybne z migdałami
Rozmrożoną rybę odciskamy dość mocno z wody. Następnie miksujemy, albo kroimy bardzo drobno. Bułkę namaczamy w mleku. Na suchej patelni prażymy migdały aż się ładnie zarumienią. Cytrynę szorujemy pod bieżącą wodą i ocieramy ze skórki. Dodajemy do ryby odciśniętą bułkę, skórkę cytrynową, pieprz, sól i mieszamy. Na sam koniec dodajemy jajko i prażone migdały. Ilość tartej bułki zależy od konsystencji masy. Jeśli jest rzadka trzeba dać o łyżkę dwie więcej. Odstawiamy masę na pięć min aby stężała. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu.
Kotlety rybne z migdałami
Migdały prażymy na suchej patelni, czym będą ciemniejsze tym ich smak będzie bardziej intensywny.
Kotlety rybne z migdałami
Dobrze odciśniętą z wody rybę miksujemy.
Kotlety rybne z migdałami
Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Kotlety rybne z migdałami
Formujemy okrągłe kotlety i wolno smażymy.

Tagi:

jajko tarta jajka