Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Kotlety rybne ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna wersja kotlecików rybnych wzbogacona świeżym szpinakiem. Można w ten sposób przemycić dzieciom trochę witamin.

Kotlety rybne ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety rybne ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety rybne ze szpinakiem
Szpinak przebrać, opłukać, osączyć i przełożyć na patelnię - zalać kilkoma łyżkami wrzącej wody, nakryć i poczekać kilka minut, aż listki po sparzeniu zmiękną i zmniejszą swoją objętość. Przełożyć na sito, pozostawić do ostygnięcia i odcisnąć.

Filety rybne rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Zmielić malakserem lub maszynką do mięsa razem ze szpinakiem. Wbić jajka. Dodać przyprawy i dokładnie wyrobić.

Do masy rybno-szpinakowej dosypać trochę tartej bułki, wymieszać i odstawić na 10-20 minut do spęcznienia.

Uformować niewielkie kotleciki nabierając masę gałkownicą, wówczas wszystkie kotleciki będą jednakowej wielkości. Porcje masy obtoczyć w bułce tartej.

Kotleciki usmażyć na rumiano. Ostrożnie odwracać, ponieważ są delikatne.

Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubionym pieczywem.
Kotlety rybne ze szpinakiem
Rozmrożoną rybę zmielić lub zmiksować i doprawić.
Kotlety rybne ze szpinakiem
Szpinak poddusić, ostudzić i zmielić z masą rybną.
Kotlety rybne ze szpinakiem
Wyrobioną masę rybno-szpinakową poporcjować.
Kotlety rybne ze szpinakiem
Kotleciki opanierować i usmażyć na rumiano.