Sposób przygotowania:
Kotlety rybne ze szpinakiem
Szpinak przebrać, opłukać, osączyć i przełożyć na patelnię - zalać kilkoma łyżkami wrzącej wody, nakryć i poczekać kilka minut, aż listki po sparzeniu zmiękną i zmniejszą swoją objętość. Przełożyć na sito, pozostawić do ostygnięcia i odcisnąć.
Filety rybne rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Zmielić malakserem lub maszynką do mięsa razem ze szpinakiem. Wbić jajka. Dodać przyprawy i dokładnie wyrobić.
Do masy rybno-szpinakowej dosypać trochę tartej bułki, wymieszać i odstawić na 10-20 minut do spęcznienia.
Uformować niewielkie kotleciki nabierając masę gałkownicą, wówczas wszystkie kotleciki będą jednakowej wielkości. Porcje masy obtoczyć w bułce tartej.
Kotleciki usmażyć na rumiano. Ostrożnie odwracać, ponieważ są delikatne.
Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubionym pieczywem.
Filety rybne rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Zmielić malakserem lub maszynką do mięsa razem ze szpinakiem. Wbić jajka. Dodać przyprawy i dokładnie wyrobić.
Do masy rybno-szpinakowej dosypać trochę tartej bułki, wymieszać i odstawić na 10-20 minut do spęcznienia.
Uformować niewielkie kotleciki nabierając masę gałkownicą, wówczas wszystkie kotleciki będą jednakowej wielkości. Porcje masy obtoczyć w bułce tartej.
Kotleciki usmażyć na rumiano. Ostrożnie odwracać, ponieważ są delikatne.
Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubionym pieczywem.