Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Zupa z botwinki na serwatce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna lekka wiosenna zupa z liści botwinki przygotowana na serwatce. Ma dużą zawartość białka i wapnia, gotuje się błyskawicznie, więc jest idealna na szybki obiad.

Zupa z botwinki na serwatce

Składniki:

Zupa z botwinki na serwatce

 

  • serwatka 1 litr
  • marchewka średnia
  • ziemniaki młode 500 g
  • botwinka 2 średnie pęczki
  • masło klarowane 1 łyżka
  • sól czosnkowa
  • pieprz czarny mielony
  • ew. koperek

Sposób przygotowania:

Zupa z botwinki na serwatce
Marchewkę obrać, umyć i pokoić w kostkę lub plasterki. Ziemniaki oskrobać, umyć i pokroić w średnią kostkę. Warzywa zalać niewielką ilością gorącej wody, lekko posolić i ugotować do miękkości.

W międzyczasie przebrać botwinkę, dokładnie opłukać, osączyć i pokroić dowolnie.

Na patelni rozpuścić klarowane masło, włożyć pokrojoną botwinkę, bardzo delikatnie posolić i krótko poddusić, aby zmniejszyła objętość i zmiękła.

Do miękkich ziemniaków dodać podduszoną botwinkę, dolać litr serwatki, doprawić pieprzem i solą, zagotować i gotować kilka minut na małym ogniu.

Zupę przed podaniem można zabielić śmietaną, jogurtem lub mlekiem oraz posypać koperkiem.