Sposób przygotowania:
Zupa z botwinki na serwatce
Marchewkę obrać, umyć i pokoić w kostkę lub plasterki. Ziemniaki oskrobać, umyć i pokroić w średnią kostkę. Warzywa zalać niewielką ilością gorącej wody, lekko posolić i ugotować do miękkości.
W międzyczasie przebrać botwinkę, dokładnie opłukać, osączyć i pokroić dowolnie.
Na patelni rozpuścić klarowane masło, włożyć pokrojoną botwinkę, bardzo delikatnie posolić i krótko poddusić, aby zmniejszyła objętość i zmiękła.
Do miękkich ziemniaków dodać podduszoną botwinkę, dolać litr serwatki, doprawić pieprzem i solą, zagotować i gotować kilka minut na małym ogniu.
Zupę przed podaniem można zabielić śmietaną, jogurtem lub mlekiem oraz posypać koperkiem.
W międzyczasie przebrać botwinkę, dokładnie opłukać, osączyć i pokroić dowolnie.
Na patelni rozpuścić klarowane masło, włożyć pokrojoną botwinkę, bardzo delikatnie posolić i krótko poddusić, aby zmniejszyła objętość i zmiękła.
Do miękkich ziemniaków dodać podduszoną botwinkę, dolać litr serwatki, doprawić pieprzem i solą, zagotować i gotować kilka minut na małym ogniu.
Zupę przed podaniem można zabielić śmietaną, jogurtem lub mlekiem oraz posypać koperkiem.