ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Kotlety ryżowe z pieczarkami i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bez mięsne kotlety jajeczne z pieczarkami i ryżem, nam smakują lepiej od mięsnych i chętnie w podobnym stylu kotlety smażę, są dobre na ciepło ale nam smakują na zimno np. z sosem czosnkowym na jogurcie.

Kotlety ryżowe z pieczarkami i jajkami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kotlety ryżowe z pieczarkami i jajkami

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ryżowe z pieczarkami i jajkami
Ugotować ryż 15 minut w osolonej wodzie i dobrze odcedzić na sitku z wody. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody z pieczarek, co jakiś czas zamieszać, wystudzić.

Ugotowane jajka na twardo, obrać ze skorupki i przecisnąć przez kratkę do jajek,warzyw do pieczarek. Dodać ryż z sitka, tartą bułkę, kucharka, jajko, posiekaną natkę pietruszki, pieprz mielony i wszystko dokładnie wyrobić.

Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować nie za duże i nie za grube kotlety, kłaść na gorący olej na patelni.

Smażyć z każdej strony smażyć na rumiano na średnim ogniu, tak z 3-4 mi nuty na każdej stronie, usmażone odkładać na talerz i smażyć kolejną porcję, w razie potrzeby dodać olej na patelnię.
Kotlety ryżowe z pieczarkami i jajkami
Ugotowane jajka szybko na kratce się rozdrabnia.
Kotlety ryżowe z pieczarkami i jajkami
Bułka tarta doskonale pasuje do takich kotletów.
Kotlety ryżowe z pieczarkami i jajkami
Nie trzeba panierować, gdyż jest już tarta bułka.
Kotlety ryżowe z pieczarkami i jajkami
Smażyć na średnim ogniu, za duży za mocno przypali wierzch kotletów.
Kotlety ryżowe z pieczarkami i jajkami
Kotlety ryżowe z pieczarkami i jajkami
Kotlety ryżowe z pieczarkami i jajkami