BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kotlety schabowe z mielonym pod pierzynką serową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam schabowe kotlety trochę w innej wersji. Schabowe są bardzo smaczne, bardzo szybko znikają ze stołu.

Kotlety schabowe z mielonym pod pierzynką serową

Składniki:

Kotlety schabowe z mielonym pod pierzynką serową

 

  • schabowych 7 szt,
  • plasterków sera żółtego 7 szt,
  • mięsa mielonego wieprzowego 500 g
  • cebula 1 szt,
  • sól,pierz do smaku,
  • przyprawa do mielonego do smaku
  • czosnek granulowany do smaku,
  • olej do smażenia,
  • tarta bułka do panierowania + 2 łyżki mąki
  • jajka 2 szt,

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z mielonym pod pierzynką serową
1. Kotlety schabowe myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , Rozbijamy tłuczkiem ,nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym . Kotlety wstawiamy do lodówki na 20 min.

Jajka rozbełtać, mąkę wsypać do naczynia, do drugiego naczynia wsypać bułkę tartą Kotlety obtaczamy w mące następnie w jajku i w tartej bułce. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron na gorącym oleju. Kotlety wkładamy do żaroodpornego naczynia lekko wysmarowanego tłuszczem. 

2. Mięso mielone podsmażamy z cebulą pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone i podsmażone pieczarki doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz przyprawą do mielonego mieszamy.

Tak przygotowany farsz nakładamy na kotlety nakrywamy plasterkami sera i zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera około 20 - 25 min.piekarnik nagrzany do 180 stopni. 

Kotlety można również smażyć na patelni, piec na lekkim ogniu pod przykryciem do rozpuszczenia sera.