Sposób przygotowania:
Schabowe pod pomidorowymi warzywkami
Schabowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić z obu stron. Przekroić kazdego na połowę, przyprawić solą i pieprzem. Jaja rozbełtać i wymieszać z niewielką ilością vegety. Schabowe umaczać w jajach, następnie w bułce tartej i usmażyć. Po usmażeniu kotlety ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Marchewkę pokroić w cienkie prążki, cukinię w pół-plastry, paprykę w słupki, a cebulę w piórka. Na patelni dogrzać olej lub rozpuścić na niej masło i wrzucić cebulę, którą krótko podsmażyć z odrobiną cukru, dodać paprykę oraz marchewkę. Przyprawić solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Smażyć często mieszając. Gdy warzywa nieco zmiękną, przełożyć je do rondla, podlać nieco wodą (ok 1/2 szklanki lub trochę więcej), dodać cukinię oraz przecier pomidorowy, dusić do miękkości wszystkich składników. Warzywa przełożyć na schabowe i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 10-15 minut w 200 stopniach. Chwilkę przed zakończeniem pieczenia, wierzch posypać startym, zółtym serem i krótko zapiec do rozpuszczenia sera.
kasik12
Sarenka
Naprawde?! :o) Sama wymyslilam to danie i naiwnie myslalam, ze bylam pierwsza :]
luna
iwi69
Natala1210
elzbieta8960