iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Schabowe po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Schab możemy podawać nie tylko w wersji w jajku u bułce. Takie schabowe mają naprawdę świetny smak. Są aromatyczne i miękkie.

Schabowe po meksykańsku

Składniki:

Schabowe po meksykańsku

 

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 2 papryki czerwone,
  • 40 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka keczupu,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka przyprawy chili,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • łyżka cukru,
  • szklanka bulionu.

Sposób przygotowania:

Schabowe po meksykańsku
Schab kroimy w plastry i każdy rozbijamy, solimy, pieprzymy, maczamy w rozkłóconych jajkach i panierujemy bułką tartą, smażymy na gorącym oleju na złoto. Papryki kroimy w paski, cebulę w piórka, pieczarki w plastry i smażymy wszystko z listkami laurowymi 20 min, solimy, pieprzymy, wlewamy bulion, słodzimy, dodajemy koncentrat, fasolę oraz keczup i przyprawę chili, chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: warstwa farszu następnie schabowe, farsz, schabowe i na wierzchu musi zostać farsz, zapiekamy 15 min. w temp. 160 stopni.