2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1483]

Kotlety schabowe w cieście majonezowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Aromatyczne kotlety ze schabu ładnie wyglądają i tak samo smakują ...Polecam Wam inną odmianę zwyczajnych schabowych.

Kotlety schabowe w cieście majonezowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety schabowe w cieście majonezowym

 

  • 6 plastrów schabu bez kości
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g startego żółtego sera np goudy
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa np Delikat
  • pieprz biały ,papryka słodka do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe w cieście majonezowym
Umyte plastry schabu rozbić lekko tłuczkiem do mięsa,obsypać przyprawami odłożyć. Ciasto: Jajka roztrzepać trzepaczka w dosyć głębokiej misce ,dodać do jajek majonez ,mąkę pszenną i ziemniaczaną ,dobrze rozmieszać aby powstało gęste ciasto,wsypać starty wcześniej ser żółty na tarce jarzynowej wymieszać łyżką ,włożyć plastry mięsa do tak przygotowanego sosu wymieszać aby mięso równomiernie się pokryło w cieście i wstawić do lodówki na 30 minut aby zmiękło i przeszło przyprawami. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety w cieście ładnie je formując widelcem na patelni,na złocisty kolor aż schab będzie miękki . Osączyć z tłuszczu podawać z pieczonymi ziemniaczkami i dowolną surówką
Kotlety schabowe w cieście majonezowym
każdy plaster schabu rozbijamy delikatnie
Kotlety schabowe w cieście majonezowym
z podanych składników robimy ciasto majonezowe
Kotlety schabowe w cieście majonezowym
płaty mięsa wkładamy do ciasta przemieszać
Kotlety schabowe w cieście majonezowym
smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości