Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe z omletem i warzywami
Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Oprószyć solą i pieprzem, odłożyć na kilkanaście minut. Do miseczki wybić 1 jajko, dodać łyżeczkę mąki, wody, szczyptę soli i roztrzepać. Wlać na rozgrzaną z łyżeczką masła patelnię, usmażyć omlet, przeciąć na 2 kawałki. Na pozostałym maśle podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki. Drugie jajko wybić do miski i wymieszać z odrobiną przyprawy ziarenka smaku. Na płaty mięsa ułożyć omlet, usmażone pieczarki, fasolkę i kawałki papryki. Mięso złożyć na pół, brzegi zbić tłuczkiem lub spiąć wykałaczkami. Oprószyć mąką, zanurzać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
reanja