Sposób przygotowania:
Naleśniki po bolońsku pod beszamelem
1. Rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się lekko przyrumieni dodać mięso mielone i razem smażyć około 20 minut. Następnie zawartość torebki sosu bolońskiego wymieszać w szklance wody, dodać do mięsa i gotować razem 5 minut.
2. Z podanych składników usmażyć naleśniki. Naczynie do zapiekania nasmarować lekko tłuszczem. Naleśniki napełnić sosem mięsnym, zwinąć w rulony i ułożyć w naczyniu. Następnie polać obficie sosem beszamelowym i zapiekać w 180 stopniach przez 5 minut. Następnie posypać serem żółtym i zapiekać jeszcze 10 minut.
3. Sos beszamelowy:
Masło rozpuścić na małym ogniu, uważając aby nie przypalić. Dodać mąkę i mieszać energicznie, aby nie było grudek. Następnie powoli dolewać zimne mleko, aż do zgęstnienia sosu ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. Z podanych składników usmażyć naleśniki. Naczynie do zapiekania nasmarować lekko tłuszczem. Naleśniki napełnić sosem mięsnym, zwinąć w rulony i ułożyć w naczyniu. Następnie polać obficie sosem beszamelowym i zapiekać w 180 stopniach przez 5 minut. Następnie posypać serem żółtym i zapiekać jeszcze 10 minut.
3. Sos beszamelowy:
Masło rozpuścić na małym ogniu, uważając aby nie przypalić. Dodać mąkę i mieszać energicznie, aby nie było grudek. Następnie powoli dolewać zimne mleko, aż do zgęstnienia sosu ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Magdalena88