kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Są pyszne i niezwykle sycące. Z podanej porcji wystarcza na dwudniowy obiad dla dwóch osób. Jeśli ktoś lubi naleśniki nie tylko na słodko, to danie jest świetną propozycją na smaczny posiłek!

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem

Składniki:

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem

 

  • 50 dag łopatki wieprzowej-zmielonej
  • mała cebulka
  • 1 łyżka margaryny lub oleju
  • przyprawa do dań po bolońsku
  • kawałek sera żółtego

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem
1. Rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się lekko przyrumieni dodać mięso mielone i razem smażyć około 20 minut. Następnie zawartość torebki sosu bolońskiego wymieszać w szklance wody, dodać do mięsa i gotować razem 5 minut.

2. Z podanych składników usmażyć naleśniki. Naczynie do zapiekania nasmarować lekko tłuszczem. Naleśniki napełnić sosem mięsnym, zwinąć w rulony i ułożyć w naczyniu. Następnie polać obficie sosem beszamelowym i zapiekać w 180 stopniach przez 5 minut. Następnie posypać serem żółtym i zapiekać jeszcze 10 minut.

3. Sos beszamelowy:

Masło rozpuścić na małym ogniu, uważając aby nie przypalić. Dodać mąkę i mieszać energicznie, aby nie było grudek. Następnie powoli dolewać zimne mleko, aż do zgęstnienia sosu ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.