mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

kotlety schabowe z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety schabowe z lekką nutą kminku. Urozmaicenie popularnego kotleta schabowego.

kotlety schabowe z kminkiem

Składniki:

kotlety schabowe z kminkiem

 

  • 4 kotlety schabowe
  • mąka do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1 łyżeczka potłuczonego kminku
  • 400 g pomidorów z puszki

Sposób przygotowania:

kotlety schabowe z kminkiem
Kotlety obij tłuczkiem z obu stron. Na talerzyk wysyp trochę mąki , dodaj do niej sól i pieprz, obtocz kotlety z obu stron. Strząśnij nadmiar mąki. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez około 1o minut, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie , ale nie stanie się zbrązowiała. Łyżką zgarnij cebulę z patelni i odstaw na później. Połóż kotlety na patelni, zwiększ ogień i podsmaż je z obu stron przez około 2-3 minuty na stronę, aż nabiorą jasnozłotawego koloru. Dorzuć podsmażoną cebulę, kminek i pomidory. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj od razu po zrobieniu.