Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety drobiowe z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie, pełne domowego uroku i tradycyjnego smaku, jest doskonałą propozycją zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i na wyjątkową kolację z bliskimi. Doskonale komponuje się z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi.

Kotlety drobiowe z sosem pieczarkowym

Składniki:

Kotlety drobiowe z sosem pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Kotlety drobiowe z sosem pieczarkowym

I

Kotlety drobiowe z sosem pieczarkowym

Sposób przygotowania:
Kotlety drobiowe:
1. Mięso drobiowe kroimy bardzo drobno, a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. W dużej misce łączymy mięso, starty ser, jajko, mąkę, sól, paprykę i wyrabiamy masę mięsną.
3. Formujemy z masy kulki, które następnie spłaszczamy, panierujemy w bułce tartej.
4. Rozgrzewamy olej na dużej patelni i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor. Gdy są gotowe, wykładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

II

Kotlety drobiowe z sosem pieczarkowym

Sos pieczarkowy:
1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy cebulę i czosnek, i smażymy aż zaczną się rumienić.
2. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy przez około 5 minut, aż będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. W miseczce rozrabiamy mąkę z musztardą i odrobiną śmietany, tworząc gładką pastę. Następnie dolewamy pozostałą śmietanę i mieszamy, aby uzyskać konsystencję sosu.
4. Wlewamy sos na patelnię z pieczarkami, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.

III

Podanie: Podajemy kotlety z sosem pieczarkowym, można je udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Idealnie pasują do nich kopytka, które świetnie wchłaniają aromatyczny sos.
Gotowe danie jest nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo apetyczne. Smacznego!