dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Kotlety w sosie z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykłe kotleciki w sosie z pieczarkami.

Kotlety w sosie z pieczarkami

Składniki:

Kotlety w sosie z pieczarkami

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego (np, schabu lub szynki)
  • 50 dag pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 2 cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • papryka w proszku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety w sosie z pieczarkami
Mięso umyj, osusz, pokrój na porcje, rozbij, oprósz solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce. Grzyby oczyść, umyj, osącz, większe pokrój, dodaj pokrojoną cebulę. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć grzyby, przykryj, duś na małym ogniu. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, każdy kotlet oprósz mąką i usmaż z obu stron, przełóż do żaroodpornego naczynia. Uduszone pieczarki przypraw do smaku solą, pieprzem, łagodną papryką. Połącz z koncentratem pomidorowym, dokładnie wymieszaj. Grzyby wyłóż na mięso, wstaw na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie wyjmij, posyp drobno posiekaną natką pietruszki.