Sposób przygotowania:
Kotlety wegetariańskie z kalafiora
Kalafior dzielimy na różyczki. Wodę zagotowujemy lekko solimy i dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę kwasku cytrynowego. Wkładamy kalafior i gotujemy około 10 minut-musi być al dente. Ugotowany odcedzamy i odparowujemy. Kalafior rozdrabniamy widelcem, dodajemy bułkę tartą, czosnek (przeciśnięty przez praskę i roztarty z szczypta soli), jajka i przyprawiamy. Bardzo dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na chwilkę, żeby masa trochę stężała. Łyżką nabieramy porcję ciasta, mocno uciskamy i formujemy kotleciki. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy na gorący oleju, na małym ogniu i przewracamy na drugi bok dopiero po usmażeniu- nie sprawdzamy zbyt często, kotlecik jest bardzo delikatny i może się przełamać Moje uwagi: - jeżeli masa jest zbyt luźna można dodać jeszcze łyżę bułki tartej - doprawiam masę dość mocno, żeby nie była mdła - podałam z sosem serowo- koperkowym i makaronem ale równie dobre są z samym kefirem - do masy można dodać łyżkę posiekanego koperku.
Alex_M
reanja
my też:)