reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kotlety wegetariańskie z kalafiora

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

W lecie nie smakuje mi mięso, dlatego staram się przygotowywać dużo warzywnych zamienników. Można podać je z surówka lub kefirem- obie wersje smakują wybornie.

Kotlety wegetariańskie  z kalafiora Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety wegetariańskie z kalafiora

 

  • Składniki na około12 kotlecików
  • 1 średni kalafior

 

 

 

  • 1 duży ząbek czosnku ( nowy, jeżeli ubiegłoroczny to 2 ząbki)

 

 

 

  • dodatkowo

 

  • szczypta kwasku cytrynowego

 

  • 1/2 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Kotlety wegetariańskie z kalafiora
Kalafior dzielimy na różyczki. Wodę zagotowujemy lekko solimy i dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę kwasku cytrynowego. Wkładamy kalafior i gotujemy około 10 minut-musi być al dente. Ugotowany odcedzamy i odparowujemy. Kalafior rozdrabniamy widelcem, dodajemy bułkę tartą, czosnek (przeciśnięty przez praskę i roztarty z szczypta soli), jajka i przyprawiamy. Bardzo dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na chwilkę, żeby masa trochę stężała. Łyżką nabieramy porcję ciasta, mocno uciskamy i formujemy kotleciki. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy na gorący oleju, na małym ogniu i przewracamy na drugi bok dopiero po usmażeniu- nie sprawdzamy zbyt często, kotlecik jest bardzo delikatny i może się przełamać Moje uwagi: - jeżeli masa jest zbyt luźna można dodać jeszcze łyżę bułki tartej - doprawiam masę dość mocno, żeby nie była mdła - podałam z sosem serowo- koperkowym i makaronem ale równie dobre są z samym kefirem - do masy można dodać łyżkę posiekanego koperku.
Kotlety wegetariańskie  z kalafiora
Etap 1Kalafior rozdrabniamy widelcem, dodajemy bułkę tartą, czosnek (przeciśnięty przez praskę i roztarty z szczypta soli), jajka i przyprawiamy.