LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kotlety wieprzowe mielone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatne, pulchne i smaczne kotlety. Idealne na rodzinny obiad.

Kotlety wieprzowe mielone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety wieprzowe mielone

 

  • łopatka wieprzowa ok.0,6 kg
  • czerstwa bułka 1
  • jajo 1
  • sól, pieprz
  • (ewentualnie bułka tarta do panierowania)
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowe mielone
Bułkę namoczyć, odcisnąć z wody. Mięso opłukać, przepuścić przez maszynkę razem z bułką. Masę wyrobić ręką. Dodać jajo, sól, pieprz i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Formować kształtne kotlety o grubości 1 cm. (Można panierować w tartej bułce). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, natychmiast po włożeniu na silnym ogniu, potem dosmażyć powoli. Gdy pod naciskiem noża mięso przestaje wydzielać mętny sok, wyjąc z patelni. Kotlety podawać z ziemniakami, z wszelkiego rodzaju surówkami, sałatami i jarzynami gorącymi.
Kotlety wieprzowe mielone
Mielenie łopatki wieprzowej na kotlety mielone.
Kotlety wieprzowe mielone
Dodanie jaja do masy mięsnej z czerstwą bułką.
Kotlety wieprzowe mielone
Smażenie kotletów mielonych na gorącym oleju.

Tagi:

tarta