Sposób przygotowania:
Mielone kotlety pod pierzynkąI
1. Wszystkie składniki na kotlety, czyli mięso mielone, jajko, sól, paprykę słodką i ostrą, majeranek oraz bułkę tartą, przekładam do miski.
2. Wyrabiam dokładnie masę mięsną, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
3. Z mięsa formuję okrągłe kotlety, rozpłaszczając je delikatnie, aby miały odpowiedni kształt i grubość.
4. Układam kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zapobiegając przywieraniu do dna.
5. Piekę kotlety w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180°C, aż będą dobrze wypieczone i chrupiące na zewnątrz.
II
1. Cebulę obieram, drobno kroję, i smażę na rozgrzanym oleju, aż będzie miękka i lekko zrumieniona.
2. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i smażę przez około 10 minut, doprawiam solą i pieprzem.
3. Marchew obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, a paprykę oczyszczam z nasion i kroję w drobne paseczki. Dodaję je do grzybów i cebuli, smażę wszystko razem przez kolejne 10 minut, aż warzywa będą miękkie
III
4. Na upieczone kotlety nakładam przygotowany wcześniej farsz z grzybów i warzyw.
IV
5. Posypuję startym serem cheddar i zapiekam w piekarniku przez kolejne 10 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.
V
6. Podaję pierzynki z ziemniakami oraz sałatką.
7. Smacznego!