Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone kotlety pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mielone kotlety pod pierzynką to pyszna potrawa, która łączy w sobie soczyste kotlety z mielonego mięsa wieprzowego z aromatycznym farszem z warzyw i grzybów. Mielone kotlety pod pierzynką to pełne aromatu i smaku danie, które zachwyca wyglądem.

Mielone kotlety pod pierzynką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone kotlety pod pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Mielone kotlety pod pierzynką

I

Mielone kotlety pod pierzynką

1. Wszystkie składniki na kotlety, czyli mięso mielone, jajko, sól, paprykę słodką i ostrą, majeranek oraz bułkę tartą, przekładam do miski.
2. Wyrabiam dokładnie masę mięsną, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
3. Z mięsa formuję okrągłe kotlety, rozpłaszczając je delikatnie, aby miały odpowiedni kształt i grubość.
4. Układam kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zapobiegając przywieraniu do dna.
5. Piekę kotlety w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180°C, aż będą dobrze wypieczone i chrupiące na zewnątrz.

II

Mielone kotlety pod pierzynką

1. Cebulę obieram, drobno kroję, i smażę na rozgrzanym oleju, aż będzie miękka i lekko zrumieniona.
2. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i smażę przez około 10 minut, doprawiam solą i pieprzem.
3. Marchew obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, a paprykę oczyszczam z nasion i kroję w drobne paseczki. Dodaję je do grzybów i cebuli, smażę wszystko razem przez kolejne 10 minut, aż warzywa będą miękkie

III

Mielone kotlety pod pierzynką

4. Na upieczone kotlety nakładam przygotowany wcześniej farsz z grzybów i warzyw.

IV

Mielone kotlety pod pierzynką

5. Posypuję startym serem cheddar i zapiekam w piekarniku przez kolejne 10 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.

V

Mielone kotlety pod pierzynką

6. Podaję pierzynki z ziemniakami oraz sałatką.
7. Smacznego!