elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kotlety wieprzowe w sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotlety wieprzowe w sosie robi się tak: Mięso pokroić na kotlety, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć.

Kotlety wieprzowe w sosie

Składniki:

Kotlety wieprzowe w sosie

 

  • 1kg wieprzowiny,
  • 5dag smalcu,
  • 2 główki cebuli,
  • 0,1l. białego wytrawnego wina,
  • 0,2l. bulionu,
  • 4 kiszone ogórki,
  • 5 łyżek mąki.

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowe w sosie
Mięso pokroić na kotlety, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć. Do chwili podania trzymać na parze. Na części tłuszczu, w którym smażone były kotlety, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać łyżkę mąki, dalej smażyć, dodać wino i bulion. Stale mieszając, ugotować sos. Przecedzić, posolić go, zagotować i na samym końcu dodać ogórki pokrojone w plasterki. Mięso ułożyć w półmisku i polać sosem.