jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kotlety z bobu -zielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pokrojony boczek można także dodać do surowej masy. Jednak ja wolę polać nim gotowe placuszki. Masa nie wymaga także dodatku dużej ilości soli, gdyż dodany ser feta nadaje już słonawy smak. POLECAM!

Kotlety z bobu -zielone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z bobu -zielone

 

  • Składniki na około15 sztuk:
  • 1 kg bobu,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • Około 100-120 g sera feta,
  • 2 łyżki bułki starej do środka,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Mały pęczek koperku
  • Bułka tarta do panierki,
  • Olej do smażenia,
  • Około 150 g wędzonego boczku do podania

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z bobu -zielone
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Ser feta kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do bobu. Dodatkowo dodajemy bułkę tartą oraz jajka. Całość zagniatamy i doprawiamy do smaku. Z gotowej masy, zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki. Uformowane panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Między czasie boczek kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na patelni. Usmażone kotlety podajemy okraszane przygotowanym boczkiem.
Kotlety z bobu -zielone
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy odcedzamy i usuwamy skórki
Kotlety z bobu -zielone
Do obranego bob dokładamy potrzebne składniki. Zagniatamy całość
Kotlety z bobu -zielone
Z gotowej masy formujemy kotleciki. panierujemy w bułce.
Kotlety z bobu -zielone
Uformowane, opanierowane kotlety smażmy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.