Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki nadziane bobem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ugotowany bób z pietruszką zamknięty w kotleciku.

Kotleciki nadziane bobem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki nadziane bobem

 

  • 10 dkg bobu
  • sól do smaku
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 gruba kromka czerstwego pszennego chleba
  • pieprz do smaku
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki nadziane bobem
Bób zalać wodą, trochę posolić, ugotować do miękkości, odcedzić, lekko przestudzić i obrać z łupinek. Z gałązek pietruszki oderwać listki i posiekać je. Posiekaną natkę dodać do bobu i wymieszać. Chleb namoczyć w wodzie (można go zastąpić bułką). Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, pieprz, przyprawę w płynie i odciśnięty z wody chleb. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięsną masę podzielić na ok. 5 części. Każdą część spłaszczyć, na każdej ułożyć trochę bobu z pietruszką. Uformować okrągłe kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Kotleciki nadziane bobem
Ugotowany odcedzony i obrany bób wymieszany z posiekaną natką.
Kotleciki nadziane bobem
Mięso mielone z jajkiem cebulą namoczonym w wodzie chlebem i przyprawami.
Kotleciki nadziane bobem
Spłaszczona część mięsnej masy z ugotowanym bobem.
Kotleciki nadziane bobem
Uformowane okrągłe kotlety obtoczone w bułce tartej.