ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Kotlety z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne rybne kotlety ze świeżego dorsza, smakują usmażone prosto z patelni ale też i na zimno do pieczywa.

Kotlety z dorsza Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety z dorsza

 

  • dorsz świeży 1,5 kg,
  • bułka paryska 5 kromek,
  • jajka 1 sztuka,
  • kucharek 2 łyżeczki,
  • pieprz mielony - do smaku,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • bułka tarta - ile potrzeba,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba,
  • surówka - w opisie

Sposób przygotowania:

Kotlety z dorsza
Ze świeżych dorszy usunąć wnętrzności, grzbiet ości, dobrze opłukać mięso i zmielić w maszynce do mięsa, na koniec zmielić kromki bułki paryskiej.

Do masy zmielonej wbić jajko, dodać kucharka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony, natkę pietruszki i wszystko dobrze wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać z wyczuciem bułki tartej i wyrobić.

Formować kotlety mielone, smażyć na bardzo gorącym oleju rzepakowym na rumiano, podać z surówką z kiszonej kapusty.

Kapustę kiszoną 50 dag drobniej pokroić, wymieszać z 1 pokrojoną cebulą, 2 łyżkami cukru, natką pietruszki, pieprzem mielonym do smaku i olejem rzepakowym.
Kotlety z dorsza.
Również na zimno do pieczywa z masłem smakują.
Kotlety z dorsza.
Smażyć w dość głębokim tłuszczu i bardzo gorącym.

Tagi:

danie ryba dorsz