Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety z udek kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam udka kurczaka, mam już kilka bardzo dobrych przepisów na ich przyrządzenie i właśnie dochodzi do nich kolejny. Tym razem będą to kotlety przygotowane z udek, panierowane z dodatkiem grzybów, udekorowane papryką.

Kotlety z udek kurczaka

Składniki:

Kotlety z udek kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z udek kurczaka

I

Kotlety z udek kurczaka

1. Mięso rozbijam, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą.
2. Mięso panieruje w roztrzepanym widelcem jajku, następnie w bułce tartej i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.
3. Po usmażeniu kotlety układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

II

Kotlety z udek kurczaka

4. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaję pokrojone w pół plasterki pieczarki. Smażę 10 minut, doprawiam pieprzem oraz solą. Grzyby po usmażeniu, bez tłuszczu przekładam do naczynia i łączę z sosem tatarskim.

III

Kotlety z udek kurczaka

5. Paprykę myję osuszam, kroję w krążki, usuwam nasiona.
6. Krążki papryki układam na każdym kotlecie.
7. W środek każdego krążka papryki, umieszczam sos z grzybami, wierzch posypuję żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
8. Kotlety zapiekam 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

IV

9. Kotlety gotowe, podaję z sałatką oraz frytkami.
10. Smacznego.