Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kotlety z manną i majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięso z rosołu lub innej zupy może nabrać nowego smaku i kształtu. A to wszystko dzięki naszej wyobraźni i przyprawom.

Kotlety z manną i majonezem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety z manną i majonezem

 

  • 300 g mięsa z rosołu
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonej cebuli Kamis
  • jajko
  • 2 - 3 łyżki manny
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z manną i majonezem
Mięso obieramy i drobno kroimy nożem. Dodajemy sól, pieprz, majonez, cebulę i przegnieciony przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy mannę, ilość zależy od konsystencji masy. Jeśli jest dość sucha wystarczą dwie łyżki. Manna nie tylko ściągnie wilgoć, ale również zastąpi po części bułkę której tu nie dodajemy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy wolno aż się zarumienią. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, albo z czym tam kto lubi.
Kotlety z manną i majonezem
Mięso obieramy ze skóry i kroimy dość drobno.
Kotlety z manną i majonezem
Gdy dodamy majonez mięso z racji tego że jest suche, część tłuszczu wchłonie.
Kotlety z manną i majonezem
Usmażone kotlety osuszamy na papierowych ręcznikach.