Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kotlety z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne i proste w przygotowaniu i wykonaniu kotlety z kaszą manną.

Kotlety z kaszą manną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z kaszą manną

 

  • kasza manna - 1 szklanka (szkl. o poj 250ml),
  • woda+ kostka rosołowa lub bulion - 2 szklanki,
  • śmietana 30% - 2 kopiaste łyżki,
  • sucha bułka,
  • natka pietruszki lub koperku - pęczek,
  • jaja - 2,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia,
  • vegeta,
  • pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszą manną
Suchą bułkę namaczamy w bulionie lub w wodzie z dodatkiem vegety, a gdy spęcznieje, dobrze odciskamy. Jeżeli nie mamy bulionu, to w gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową drobiową. Do wrzącego bulionu wsypujemy kaszę, intensywnie mieszając, aby nie było grudek. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, przez ok 5 minut. Studzimy. Następnie dodajemy jaja, odciśniętą bułkę, śmietanę, posiekaną natkę i przyprawy. Miksujemy wszystko przy pomocy blendera. Łyżką nakładamy ciasto na kotlety i kładziemy je na bułce tartej. Obtaczamy w bułce i lepimy okrągłe, spłaszczone kotlety. Smażymy do zrumienienia z obu stron.
Kotlety z kaszą manną
Do wrzącego bulionu wsypujemy kaszę, intensywnie mieszając, aby nie było grudek.
Kotlety z kaszą manną
Do przestudzonej kaszy dodajemy odciśniętą bułkę tartą
Kotlety z kaszą manną
Następnie dodajemy jaja, odciśniętą bułkę, śmietanę, posiekaną natkę i przyprawy. Miksujemy wszystko przy pomocy blendera
Kotlety z kaszą manną
Obtaczamy w bułce i lepimy okrągłe, spłaszczone kotlety. Smażymy do zrumienienia z obu stron.