Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Z reguły robię je przy okazji przygotowywania jakichś faszerowanych warzyw (papryka, cukinia, gołąbki), gdy zostanie mi nadmiar farszu. Można je jednak zrobić specjalnie i podać z jakimś sosem.

Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy

Składniki:

Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy
Grzyby namoczyć w ciepłej bulionie ( 1 szklanka) a potem ugotować do miękkości. Wyłowić grzyby i drobno pokroić ( wywar zachować). Cebule usiekać drobno i zeszklić w garnku na oleju. Wsypać ryż i smażyć mieszając aż pokryje się tłuszczem. Zalać bulionem ( 1,5 szklanki) i dusić pod przykryciem na małym gazie aż ryż wchłonie płyn. Wymieszać ostudzony ryż z mięsem mielonym. Doprawić do smaku maggi ,solą i pieprzem. Uformować kotleciki ( powinno wyjść 10-12 sztuk ) i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju . W garnuszku rozpuścić masło z 2 łyżkami oleju. Wsypać mąkę i wymieszać nie rumieniąc. Rozprowadzić wywarem z gotowania grzybów i śmietanką. Wrzucić usiekane grzyby. Doprawić do smaku. Podawać po kilka kotlecików ( 3-4 ) na porcję z sosem.