Sposób przygotowania:
Mielone z ryżem i sosem grzybowym
Ryż ugotować na sypko , wystudzić . Do mięsa mielonego dodać ryż , jajka , drobno pokrojoną cebulę , kminek mielony , sól i pieprz . Wszystko razem dobrze wymieszać , formować kotleciki , panierować w bułce tartej , smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu . SOS: grzyby dobrze wymyć , namoczyć w pół litra wody( najlepiej na noc ) odcisnąć , pokroić na mniejsze kawałki , zalać wodą w której się moczyły ,dodać drobno pokrojoną cebulę, gotować około 20 minut , uzupełniając wyparowaną wodę . Do śmietany wsypać mąkę rozmieszać tak aby nie było grudek , wlać do gotujących się grzybów , jeszcze chwilę pogotować , dosmaczyć pieprzem i solą . Polać kotleciki , podawać z ogórkiem kiszonym albo surówkami .
gosia56
gosia56
zamiast kotleta zjadłam literki.
Bo