migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kotlety z selera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne wegetariańskie kotlety z selera. Kotleciki apetycznie się prezentują i wspaniale smakuja w chrupiącej panierce z bułki tartej i siemienia.

Kotlety z selera Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety z selera

 

  • 2 duże selery
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta i siemie do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z selera
Selery oczyścić i ugotować, moje po ugotowaniu i obraniu ważyły 700 g. Następnie obrać ze skórki i pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry oprószyć solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Do mąki dodać trochę majeranku. Plastry selera panierować w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z surówką, mi smakują podane z marchewką wg tego przepisu https://gotujmy.pl/marchewka-do-obiadu,przepisy-dodatki-przepis,225216.html 
Kotlety z selera
Etap 1 Selery oczyścić i ugotować, moje po ugotowaniu i obraniu ważyły 700 g.
Kotlety z selera
Etap 3 Plastry selera panierować w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej wymieszanej z siemieniem.
Kotlety z selera
Etap 4 Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.