slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Kotlety ziemniaczane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne kotleciki zrobione z gotowanych ziemniaków z dodatkami. Jest to tanie, proste w przygotowaniu i smaczne danie. Polecam.

Kotlety ziemniaczane

Składniki:

Kotlety ziemniaczane

 

  • 370 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 60 g mielonki
  • 1 duże jajko
  • 5 łyżek bułki tartej+ do obtoczenia
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, curry
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane
Cebule i mielonkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na łyżce oleju.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy je do miski.

Następnie dodajemy przestudzoną smażona cebulkę z mielonką oraz pozostałe składniki.

Chwilę wyrabiamy masę i formujemy spore kotlety.

Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.