Sposób przygotowania:
Domowa biała szynka1. Solanka:
Jedną szklankę wody zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotować przez około 5-7 minut i pozostawić do wystudzenia. Następnie wlać do pozostałej ilości wody, dodać peklosól, maggi i całość dokładnie wymieszać.
ETAP 2:
2. Do gotowej solanki włożyć szynki, wstawić do lodówki i pozostawić na około 4-5 dni. Szynki codziennie obracać aby równo się zapeklowały.
ETAP 3:
3. Po tym czasie szynki przełożyć do siatki i dokładnie zawiązać z każdej strony.
ETAP 4:
4. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć szynki i parzyć przez około 70-80 minut utrzymując temperaturę wody 85 stopni (nie wolno gotować !). Po tym czasie szynki pozostawić do wystudzenia.
SylaUla
pyszalka