EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Domowa biała szynka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczna, pachnąca przyprawami, parzona szynka to moja propozycja domowej wędliny. Świetnie smakuje w kanapce, sprawdzi się również w roli przekąski na imprezowym stole.

Domowa biała szynka

Składniki:

Domowa biała szynka

 

  • 2 kg szynki (2 myszki)

 

Sposób przygotowania:

Domowa biała szynka

1. Solanka:

Domowa biała szynka
szynki włożyć do siatki, zawiązać i sparzyć

Jedną szklankę wody zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotować przez około 5-7 minut i pozostawić do wystudzenia. Następnie wlać do pozostałej ilości wody, dodać peklosól, maggi i całość dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

2. Do gotowej solanki włożyć szynki, wstawić do lodówki i pozostawić na około 4-5 dni. Szynki codziennie obracać aby równo się zapeklowały.

ETAP 3:

3. Po tym czasie szynki przełożyć do siatki i dokładnie zawiązać z każdej strony.

ETAP 4:

4. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć szynki i parzyć przez około 70-80 minut utrzymując temperaturę wody 85 stopni (nie wolno gotować !). Po tym czasie szynki pozostawić do wystudzenia.