Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

kotlety ziemniaczane 5

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

często zostają mi z obiadu ziemniaki, oto pomysł jak je wykorzystać

kotlety ziemniaczane 5

Składniki:

kotlety ziemniaczane 5

 

  • 7-8 ziemniaki (lub po prostu ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego dnia z obiadu)
  • 1-2 sztuki jajka (w zależności od ilości ziemniaków),
  • 2 łyżki śmietany,1 łyżka tymianku,
  • sól do smaku (niewiele, bo ziemniaki były solone),
  • mąka (ile zabierze)
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

kotlety ziemniaczane 5
ziemniaki (jeśli nie mamy ugotowanych z poprzedniego dnia)obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie następnie przeciskamy przez praskę (tak jak do klusek śląskich), dodajemy jajka, śmietanę, mąkę, sól i tymianek, dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. formujemy niewielkie kotleciki (jak mielone) panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju