edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety ziemniaczane czyli tak zwane 'farszynki" pochodzące z rejonu Warmii i Mazur. Nadziewane pieczarkami i porem.

Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przeciskamy przez praskę do miski.

2. Przygotowujemy farsz. Pieczarki, cebulę i pora kroimy drobno. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i por. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż z pieczarek odparuje woda i staną się miękkie.

3. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Mieszamy składniki dokładnie. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przekładamy ciasto na stolnice podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto, aż się stanie elastyczne.

4. Ciasto kroimy, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy farsze. Formujemy w kształt kotleta.

5. Kotlety smażymy na oleju, na małym ogniu, aż się zarumienią. Przewracamy je kilka razy, aby się nie przypaliły i były w środku usmażone.
Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami
ziemniaki gotujemy, czekamy do ostudzenia i przeciskamy przez praskę
Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami
przygotowujemy farsz z pieczarek, cebuli i pora
Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami
formujemy ciasto z ziemniaków i mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajek
Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami
pokrojeone ciasto rozpłaszczamy w dłoni i nadziewamy farszem