Sposób przygotowania:
Rosół wg. pięciu przemian
Wg. kuchni pięciu przemian kluczowe znaczenia ma dodawanie składników w ściśle określonej kolejności. Nie należy tej kolejności zmieniać i postępować zgodni z przepisem.
3 litry wody zagotowujemy. Dodajemy tymianek, kurkumę, kminek i dowolne mięso. Gotujemy 1h i 30 minut, po czym dodajemy obrane marchewki i pietruszkę. Po 1 minucie dokładamy obraną cebule w całości, seler naciowy (lub korzeniowy w całości), 2 ząbki czosnku oraz przyprawy: imbir, pieprz cayenne, liście laurowe i ziele angielskie. Po kolejnej minucie sól do smaku, a po jeszcze następnej minucie ocet. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez kolejne 1,5h. Rosół serwujemy z makaronem lub kaszą oraz warzywami i mięsem z zupy.
3 litry wody zagotowujemy. Dodajemy tymianek, kurkumę, kminek i dowolne mięso. Gotujemy 1h i 30 minut, po czym dodajemy obrane marchewki i pietruszkę. Po 1 minucie dokładamy obraną cebule w całości, seler naciowy (lub korzeniowy w całości), 2 ząbki czosnku oraz przyprawy: imbir, pieprz cayenne, liście laurowe i ziele angielskie. Po kolejnej minucie sól do smaku, a po jeszcze następnej minucie ocet. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez kolejne 1,5h. Rosół serwujemy z makaronem lub kaszą oraz warzywami i mięsem z zupy.